Сценарий урока на тему БУУЗА
методическая разработка (5 класс) на тему

НамдаковаТуяна Мункожаргаловна

Тема: «Бууза»

Тип урока: Хэлэлгэ хугжоолгын дадалнууд.

Цель урока: Эдеэ хоол темые бэхижуулгэ.

Цели урока:

hургалгын: Эдеэ хоол гэhэн темээр угэнуудые бэхижуулхэ, , оорынгоо  эдеэ хоол тухай хэлэжэ шадаха дадалтай болгохо. Гуйжа, эрижэ шадаха болгохо.

Хугжэлгын: hурагшадые хоорондоо хоорэлдэжэ hургаха, хэлэлгэ хугжоохэ,

 Оорынгоо hанамжа хэлэжэ шадаха дадалые ба ухаан бодолые хугжоохэ;

Хумуужуулгын:  Оло ниитын газарта  хунуудтэй хундэтэйгоор  харилсажа шадаха дадалтай болголхо.

Оборудование урока: слайднууд, хэрэглэхэ зурагууд, хубэн, талхан.

Скачать:

ВложениеРазмер
Microsoft Office document icon urok_buuza-2.doc43 КБ

Предварительный просмотр:

Тема: «Бууза»

Тип урока: Хэлэлгэ хугжоолгын дадалнууд.

Цель урока: Эдеэ хоол темые бэхижуулгэ.

Цели урока:

hургалгын: Эдеэ хоол гэhэн темээр угэнуудые бэхижуулхэ, , оорынгоо  эдеэ хоол тухай хэлэжэ шадаха дадалтай болгохо. Гуйжа, эрижэ шадаха болгохо.

Хугжэлгын: hурагшадые хоорондоо хоорэлдэжэ hургаха, хэлэлгэ хугжоохэ,

 Оорынгоо hанамжа хэлэжэ шадаха дадалые ба ухаан бодолые хугжоохэ;

Хумуужуулгын:  Оло ниитын газарта  хунуудтэй хундэтэйгоор  харилсажа шадаха дадалтай болголхо.

Оборудование урока: слайднууд, хэрэглэхэ зурагууд, хубэн, талхан.

Хэшээлэй ябаса.

I. Эмхидхэлэй уе

    1. Хэшээлэй зорилготой танилсалга.

 Энэ хэшээлдээ эдеэ хоол гэhэн темэ ургэлжэлуулхэбди, «кафе» гэжэ наадан соогоо бууза хэжэ hурахабди, хоорэлдэхэбди.

  1. Абяа хугжоолгэ (г, дифтонг, удаан аялгануудые зубоор угуулнэбди).

Тарган басаган

Талхан дэгэлтэй

Буряад хүбүүд

Булта дуратай

Энэ юун бэ?           (Бууза)

     3. Хэлэлгэ hорилго. Активизировать навыки говорения.

           Бууза

Амтатай томо буузые,

Урдам байгша буузые

Үдэр бүриш эдилтэй

                  Шанаад эди шүлэтэйгөөр,

                  Шараад эди тоһотойгоор

                  Шанар һайнтай зохистой.

II. Гол шата

- Хэн бууза эдихэ дуратайб?

- Би бууза эдихэ дуратайб.

- Би баhал дуратайб.

- Энэ ямар эдеэн  бэ?

-Бууза юунтэй адлиб гэжэ hананабта?

Сообщение ученика:

Буузамнай Тугэд оронhоо ерэнхэй, харин бууза гэжэ угэ хитад угэhоо Буу-дза  бии болоо. Буу-дза гэжэ угэ «талхан соо ореолгоотой мяхан» гэhэн удхатай. Урдандаа талханай хомор байhан хадань, бууза томоор хэдэг байгаа. Ехэ хуралай уедэ ганса ламанарые хундэлдэг байhан.  Бууза хэхэдээ эгээн hайн ухэрэй, гахайн мяхые шэлэжэ, бууза хэдэг. Буузамнай тухэл hэеы гэртэй адли. Буузын дээдэхи нухэниинь hэе гэрэй тоонотой адли, шанагдахадаа ууралынь дээшээ гарадаг. Энэмнай арад зоной ухаан бодолой hонорые харуулна. Тон зубоор хэгдэhэн бууза 33 хуняадаhатай байдаг. Бууза соохи шулэн хунэй бэедэ хэрэгтэй, туhатай. Муноо сагта буузын hайндэрнууд олон хари гурэнуудтэ унгэрдэг.

Бэеэ шалгалгын ажал. Угын удхануудые шалгалта.

Бууза хэхэдэ ямар хоол хэрэгтэй болоноб?

1. мяхан                         а) вода

2. үндэгэн                      б) лук

3.дабhан                         в) мясо

4. уhан                            г) мука

5. hонгино                     д) яйцо

6.талхан                         е) соль

  1. Диалог учащихся

                                - Намhаа шэнэ жэлэй hайндэртэ бууза хэхэеэ хоол     абагты.

                                - Сайн байна!

                                - Сайн байна!

                               - Юун хэрэгтэйб?

                                - Намда дабhа, үндэгэ, мяха,  талха үгыт.

                                - 100 түхэриг болоно.

                               - 100 түхэриг абагты.

                               - hайн даа!

                              -  Баяртай!

Не забываем про спасибо - һайн даа.

(Каждый ученик покупает продукты)

  1. Сообщение ученика на русском языке:

Мясо можно пропустить через мясорубку – так быстрее, но зато большая часть сока уйдет. А можно мелко-мелко нарубить на доске острым ножом. После того как фарш будет готов его солят, добавляют нарезанный лук.

Теперь делаем тесто – в чашку наливаем воду и сыпем муку, размешиваем (оно должно получиться не очень тугим, иначе не будет клейким). Теперь есть два варианта сделать кружочки из теста. Первый, тесто раскатывают на столе и при помощи, например, широкой кружки, вырезают кругляшки. Второй, из теста катают жгут и режут его на одинаковые небольшие части, потом уже эти части раскатывают и получаются нужные нам кружочки. Что лучше выбрать смотреть вам, но помните, при первом способе остаются отходы.

Теперь берем этот кругляшок в левую руку, накладываем на него фарш и начинаем правой рукой тремя пальцами защипывать края по кругу, оставляя отверстие наверху для выхода пара. Верхушку бууз образуют защипы, разбегающиеся по кругу и образующие небольшое отверстие. Опытность хозяйки гости определяли по количеству защипов. Считалось, что чем их больше, тем лучше владеет женщина кулинарным искусством. В зависимости от мастерства кулинара количество защипов на одной буузе может доходить до 33.

 Готовят позы в познице, но сейчас их производство приостановлено, поэтому можно использовать пароварку. Итак, достаем из позницы подставки и кладем на низ буузы (нижнюю часть смазав растительным маслом, чтобы не прилипли). Когда вода закипит, ставим их обратно и готовим 20-25 минут. Советую вам их приготовить.  Приятного аппетита!

  1. Практическа ажал. 

-Бууза хайшан гэжэ хэдэгби, эдидэг бэ, ямар хоолнууд ородог бэ гэжэ ойлгожо абабабди. Мүнөө буузаа хэжэ hурая:

-Бууза яажа хэнэбибди?

А. Туруун мяхаяа бэлдэе.

-Мяхаяа жэжэлнэбди, мяхандаа дабhа,  hонгино,  уhа  хэнэбди. (жэжэлнэбди, дабhалнабди, хэнэбди, элдэнэбди, шананабди)

Б. Талхаа бэлдэе:

- Талханда дабhан, уhан, үндэгэн ороно. Талхаа hайнаар элдэнэбди.

В. Буузаа хэе.

Г. Шаная.

  -хэды соо бууза шанадаг бэ? (15-20минута)

Д.Эдие   Бууза берется руками. Надкусывается сбоку — так ее обычно          проверяют на наличие сока. Через отверстие сок выпивается. Буузу лучше есть без майонеза и кетчупа, чтобы не перебить естественный вкус. Бууза является символом очага. В дороге буузы — это одновременно и первое, и второе, а за праздничным столом — украшение. Советую вам их приготовить! Приятного аппетита!

  1. Сообщение ученика:

Буузаяа позница соогоо шанаад, хайшан гээд эдидэг тухай шагная.

Как правильно есть буузу?

III этап. Итог урока. Оценивание.

Юу хэжэ hурабабди?

Юун тухай хоорэлдэжэ hураабибди?

Бууза хайшан гэжэ хэжэ hураабибди?

Дэлгуур сооhоо  хоол абажа шадаха болообди


По теме: методические разработки, презентации и конспекты

сценарий урока по теме "ГОРОД" французский язык 5 класс

Урок для учеников 5 класса по теме "Город". Обобщение и закрепление лексики по теме....

Сценарий урока на тему: "Скалярное произведение векторов"

В работе представлен сценарий урока по геометрии в 11 классе на тему: "Скалярное произведение векторов". Помимо сценария в работе имеется презентация к уроку....

Сценарий урока по теме "Гражданская война и влияние её на судьбы страны"

Сценарий урока можно использовать для закрепления изученного материала на уроке истории в 11 классе...

Сценарий урока на тему: "Коэффициент трения скольжения"

Работа представляет собой сценарий урока по физике в 10 классе на тему «Коэффициент трения скольжения». Применяется для изучения новой темы....

Сценарий урока по теме "Задачи на максимум-минимум, реашаемые методами элементарной алгебры" для 9 класса

Предлагается сценарий занятия по теме "Задачи на максимум-минимум, решаемые методами элементарной алгебры", реализуемый в 9 классе по курсу предпрофильной подготовки "Уравнения и неравенства с парамет...

Сценарий урока по теме "Повторение.Речевые образцы с вопросами "Wohin?", "Wo?".

Урок в 5 классе по теме " Повторение. Речевые образцы с вопросами " Wo?" и " Wohin?"....

Сценарий урока на тему "Ацетилен"

   Девиз урока: Я - образованный человек, стремящийся к разнообразному созидательному и, прежде всего, творческому и умственному совершенству. Тип урока: Урок совершенствования знаний и изучения новог...