Материалы по теме "Еда" на английском языке
методическая разработка по теме
Слова, словосочетания, упражнения, диалоги, вопросы, картинки - для уроков и внеурочной деятельности на английском языке.
Скачать:
Вложение | Размер |
---|---|
food_and_meals.doc | 83 КБ |
food_kartinki.doc | 63 КБ |
kitchen_kartinki.doc | 59 КБ |
meals.doc | 28 КБ |
recipie.doc | 28 КБ |
napitki_kartinki.doc | 34 КБ |
Предварительный просмотр:
FOOD AND MEALS (ПИЩА И ПРИНЯТИЕ ПИЩИ)
restaurant | ресторан |
dining-hall canteen dining-room | столовая |
be hungry be thirsty | быть голодным хотеть пить |
eat | кушать, есть |
have a meal | покушать, поесть |
have a bite | перекусить |
menu the bill of fare | меню |
course | блюдо (как еда) |
OUR FOOD INCLUDES (НАША ЕДА ВКЛЮЧАЕТ)
white bread белый хлеб
brown bread черный хлеб
bread and butter хлеб с маслом
toast поджаренный хлеб
hors-d'oeuvre закуска
appetizer
meat (fish) salad мясной (рыбный) салат
smoked fish копченая рыба
bacon бекон
ham ветчина
sausage колбаса
sausages
hot dogs сосиски
frankfurters
cheese сыр
egg яйцо
FIRST CQURSE (ПЕРВОЕ БЛЮДО)
soup суп
broth суп на мясном бульоне
thin soup
clear soup бульон, жидкий суп
thick soup суп-пюре, густой суп
cabbage soup щи
vegetable soup овощной суп
potato soup картофельный суп
chicken soup куриный суп
SECOND COURSE (ВТОРОЕ БЛЮДО)
beefsteak бифштекс
chop
cutlet отбивная котлета
hamburger рубленый шницель
meat cake рубленая котлета
mushrooms грибы
macaroni макароны
cereal pudding каша
porridge жидкая овсяная каша
meat мясо
beef говядина
veal телятина
pork свинина
mutton баранина
rabbit кролик
chicken цыпленок, кура
turkey индейка
duck утка
FISH (РЫБА)
herring селедка
lobster oмар
pike щука
perch окунь
pike-perch судак
sturgeon осетрина
salmon лососина, семга
caviar икра
oysters устрицы
VEGETABLES
beans бобы
French beans фасоль
beet свекла
carrot морковь
tomato помидор
cauliflower цветная капуста
onion лук
pea горох
lettuce салат
THIRD COURSE (ТРЕТЬЕ БЛЮДО)
dessert десерт
fruit фрукты
stewed fruit компот
cream сливки
sour cream сметана, кислое молоко
ice-cream мороженое
pudding пудинг
melon дыня
water melon арбуз
pineapple ананас
SWEETS (СЛАДОСТИ)
candy леденец; конфеты, сласти
bon-bon конфета
chocolate шоколад
jam варенье
honey мед
biscuit печенье
cake кекс, торт, пирожное
tart торт, открытый пирог
fancy cake пирожное с кремом и т. п.
pastry кондитерские изделия {печенье, пирож ное и т. п.)
pie пирог (домашний) закрытый, пирожок
FRUIT (ФРУКТЫ)
apple яблоко
apricot абрикос
banana банан
peach персик
pear груша
plum слива
grapes виноград
lemon лимон
orange апельсин
tangerine мандарин
pomegranate гранат
BERRIES (ЯГОДЫ)
cranberry клюква
gooseberry крыжовник
raspberry малина
strawberry клубника, земляника
cherry вишня
currant смородина
DRINKS (ПИТЬЕ, НАПИТКИ)
water вода
tea чай
coffee кофе
cocoa какао
to drink or take
wine вино
beer пиво
mineral water минеральная вода
ADDITIONAL WORDS
slice (piece) of bread кусок хлеба
slice of meat кусок мяса
salt соль
sugar сахар
lump of sugar кусок сахара
vinegar уксус
mustard горчица
pepper перец
to taste иметь вкус; пробовать
bitter горький
sweet сладкий
sour кислый
tasteless безвкусный
tasty вкусный
delicious восхитительный, вкусный
meat or fish may be:
roasted жареный на открытом огне
stewed тушеный
smoked копченый
tender мягкий, нежный
tough жесткий
dry сухой, подсушенный
overdone пережаренный
underdone недожаренный
well done хорошо прожаренный
fried жареный на сковороде
boiled вареный
to lay the table накрывать на стол
waiter официант
waitress официантка
to wait at table обслуживать во время еды, подавать к столу
to serve at table
table-cloth скатерть
napkin салфетка
plate тарелка, dish блюдо
fork вилка
knife нож
spoon ложка
glass стакан
saucer блюдце
wine-glass рюмка
tumbler стакан
salt-cellar солонка
pepper-pot перечница
mustard-pot горчичница
sugar-basin сахарница
tray поднос
ash-tray пепельница
to settle уплатить по счету
to tip the waiter дать официанту на чай
substantial существенный, питательный
May I offer you another cup of tea? Можно предложить Вам еще чашку чаю?
Will you have some more? He хотите ли еще?
Pass me... please. Передайте мне... пожалуйста.
May I trouble you for a piece of bread? Могу я побеспокоить Вас передать мне кусочек хлеба. (Пожалуйста, передайте мне кусочек хлеба.)
to take a second helping взять прибавку, вторую порцию
Will you try this? He попробуете ли Вы это!
I would rather not, thank you. Лучше нет, благодарю Вас.
I have had enough я сыт, я наелся
I have done very well
Don't stand on (upon) ceremonies, help yourself, please! He стесняйтесь, пожалуйста, берите сами.
Notes
1. food —еда, пища, пищевые продукты; meal —еда принятие пищи, т. е. завтрак, обед, ужин
2. breakfast — первый завтрак; в английских семьях он обычно бывает в 8—9 часов утра и на час позднее в вос кресенье
3. lunch —второй завтрак, в 1—2 часа дня. Служащие обычно завтракают в ближайших к месту их работы кафе или ресторанах.
4. tea — чай, около 5 часов
5. dinner—обед бывает между 6.30—8 часами. Обед — самая существенная еда за весь день.
При таком распорядке дня, как правило, не ужинают, а пьют на ночь стакан молока с печеньем или сухариками. Англичане привыкли есть довольно часто и каждый раз по нескольку блюд. Но порции у них очень маленькие.
В менее обеспеченных семьях вместо второго завтрака обедают, а вечером ужинают. Еда в таких случаях более однообразна и совсем не изысканна.
6. toast —кусочек подсушенного белого хлеба
7. В Англии суп не обязательно является первым блю дом. Первым блюдом может быть закуска, суп —вторым, рыба—третьим, мясо—четвертым и т. д. по порядку подачи блюд на стол.
8. porridge —жидкая овсяная каша, излюбленное блю до англичан, ее чаще всего едят на завтрак
9. Поесть a la carte означает заказать порционное блюдо. Это обычно обходится дорого. Цены в меню указываются за каждое блюдо отдельно,
Breakfast
A: What do you take in the morning, tea or coffee?
B: I always take tea. And you, do you also drink tea?
A: No, in the morning I prefer a cup of coffee.
B: How many lumps of sugar do you take in your coffee?
A: I usually take two lumps of sugar and have my coffee with milk or cream. Do you take milk with your tea?
В: In the morning I do, but in the afternoon I prefer a glass of strong tea with a slice of lemon.
A: What do you eat with your tea?
B: Well, I have some bread and butter or some buttered toast.
A: Do you eat anything substantial in the morning?
B: Oh, yes, I do. You see, I don't like to take a substantial lunch at my office and therefore I usually have either some ham and eggs or some cereal in the morning. Some times for a change I can have one or two boiled eggs, or a slice of cold meat. I am not very particular about what I eat as long as it is eatable.
Dinner
Usually I have my dinner at home. It is my most sub stantial meal of the day. I come home at four o'clock and say to my mother: "Ma, is our dinner ready? I am ever so hun gry-"Yes, it is. Go and wash your hands," she answers.
My mother is not a young woman, but she does the cooking herself. While I wash my hands, my mother lays the table for dinner. She lays a white table-cloth upon the table, then puts plates, spoons, knives and forks on it. In the mid dle of the table she puts a dish with white and brown bread, a cruet-stand with a salt-cellar and pepper- and mus tard-pots?
I sit down at the table and begin with some kind of ap petizer. If there is none, I take a piece of bread, sprinkle it with salt, smear it with mustard and eat it. Then my moth er hands me a plate of soup. Usually it is cabbage soup, which I like very much. I take a spoon and begin to eat my soup with a good appetite. Yet I seldom take a second help ing of soup.
For our second course we have either fish, or cutlets, or meat cakes, or a chop with potatoes or some other kind of vegetables.
For the third course we have either stewed fruit, or a pudding, or some kind of pie.
On Sundays and particularly on holidays our dinners are somewhat different. We sometimes have salmon, stur geon or caviar for our hors-d'oeuvre. As to the soups, they are the same, either a clear chicken soup with small meat pies or cabbage soup.
For the second course we may have a goose or a turkey. For dessert we often have ice-cream, pineapple or some coffee with apple pie.
Exercises
I. Practice the dialogue with a comrade.
II. Retell the text "Dinner".
III. Describe a dinner out attended by you.
Supper
A: At what time do you usually have your supper?
B: Well, I usually have my supper at nine o'clock,
A: What do you have for supper?
B: I eat either a slice of meat with some vegetables, or some meat salad, or a sausage sandwich, or some pudding and then I have a glass of tea with a piece of pie.
A: Do you like your tea strong or weak?
B: I don't take strong tea in the evening. And you, what do you have for supper?
A: As to me, I eat almost nothing in the evening as I dine rather late.
B: What does your supper consist of then?
A: Oh, nothing substantial. It consists only of two cups of tea with milk and some toast or bread and butter. Sometimes I take either a cheese or a ham sandwich with my tea.
Exercises
I. Practice the dialogue with a comrade.
II. Describe your daily meals.
III. Answer the following questions:
- How many meals a day do you usually have?
- At what time do you have your breakfast?
- Do you have lunch at home?
- What do you have for dinner?
- What do you eat your soup with?
- What do yon use for cutting meat?
- What to you eat fish with?
- Do you prefer tea or coffee, after dinner?
- Do you take black coffee or do you take milk or cream with it?
- Do you usually take your tea strong or weak?
- What is a menu or bill of fare?
- Do you like your beefsteak underdone, overdone or just well done?
- What is your favourite course?
- Do you like fish?
- How many courses do you have for dinner?
- Is there a self-service dining-room at your Institute?
- Is it much quicker to take meals at a self-service dining-room?
- Are dinners in your dining-room expensive or cheap?
- How much time do you spend having your dinner in the dining-room?
- What is your opinion about our dining-room?
Предварительный просмотр:
FOOD - ЕДА
bread — хлеб butter — масло | sausage — колбаса ham — ветчина |
porridge — каша | cheese — сыр |
chicken — курица (о еде) | meat — мясо |
fish — рыба |
a sweet — конфета | ice-cream — мороженое |
jam — джем (варенье) | Chocolate — шоколад |
honey — мёд | biscuits — печенье |
sugar — сахар | а саке — торт, пирожное |
Предварительный просмотр:
KITCHEN — КУХНЯ
a kettle — чайник (для кипячения воды)
a teapot — заварочный чайник
a cooker — плита
a cupboard — шкаф для посуды
a fridge — холодильник
a stool — табурет
a broom — веник
a bucket — ведро
а bin — мусорное ведро
a sink — мойка (раковина для посуды)
Предварительный просмотр:
AT MEALS
жарить A dining table with a table clothA jug A kettle A salt-cellar (солонка) A pepper-box (перечница) A mustard-pot (горчичница) A glass, a cup and a saucer (блюдце) A plate, a napkin (салфетка) A knife, a spoon, a fork, a tea-spoon A teapot To wipe (вытирать) To make tea To pour (наливать) To peel To scrape (чистить) To boil (варить) An apron (фартук) Mincing machine (мясорубка) To mince a bit of meat To slice (нарезать ломтиками) To mash (разминать) To whip the whites (взбить белки) To roast в духовке To broil на огне To fry в сковороде Baking-sheet (противень) Griddle (метал. форма для тортов) Baking tins (формочки) | A horse-radish – редька A turnip – репа Dill – укроп A pumpkin – тыква Radishes – редис Parsley – петрушка A cauliflower – цветная капуста A sunflower – подсолнечник A snowball tree – калина A nut-tree – орешник Corn – кукуруза Redbilberries – брусника Daw berries – ежевика Cranberries – клюква Huckleberries – черника Blueberries –голубика Gooseberries – крыжовник Lettuce – салат Eggs Fried – яичница Soft-boiled – всмятку Hard-boiled – вкрутую |
You have dined and wined us royally. – We have been dined and wined royally by you.
Слюнки текут. – It makes one’s mouth water.
В основном еду готовит она. – She does most of the cooking.
I am hungry, I am hungry, I am! Four red tomatoes and ham, Sweets, cakes, carrots and jam! I am hungry, I am hungry, I am! | Come to the party! Don’t be late. Eat all you want – But don’t eat the plate! |
PIZZA
100 g flour, 25 g butter, salt, 2 tablespoons of milk
Toppings: 2 tomatoes, 50 g cheese, salami, mushrooms, ham.
- Oil the pan.
- Put the flour and salt into the bowl.
- Cut the butter into small pieces and mix them with the flour.
- Add some milk and mix into a dough.
- Put the dough into the oiled pan.
- Put the toppings on the dough.
- Bake for about 15 minutes in a hot oven.
- Enjoy your pizza.
SCONES
350 g flour, 1 teaspoon baking powder, 75 g butter, 1 cup of milk, 1 teaspoon of sugar, 1 teaspoon of salt, 1 tablespoon of raisins, 1 egg.
- Mix the flour and baking powder.
- Add sugar, the butter, raisins, an egg and milk.
- Roll out the pastry to about 1 cm thick.
- Cut into rounds.
- Bake 15-20 minutes in a hot oven.
Answer the questions!
- What do you usually buy for breakfast?
- What do you like to have for dinner?
- What vegetables, fruits and berries do you know?
- What dairy products do you like?
- Who cooks your meals?
- Do you help your mother about the house? What do you do?
- Do you often go to the confectionery’s? When?
- What did you buy yesterday?
- Are you going to buy anything today?
- Where can we buy vegetables?
- What do we call the shop where meat can be bought?
- What is sold at the confectionery’s?
- What do you usually give your guests for dinner?
- What did you give your guests for dinner at your birthday party?
Предварительный просмотр:
RECIPIE
Hamburgers
Ingredients
½ kg (1 lb) minced beef
1 large onion, sliced into thin rounds
1 large tomato, sliced rings
8 hamburger buns
Prepared mustard as needed 2 tbsp vegetable oil or ghee
Mix together:
1 dsp salad oil
1 ½ dsp tomato ketchup
1 dsp Worcestershire sause
1 tsp freshly ground black pepper
1 tsp salt
1 egg
Method
1. Mix salad oil mixture into minced beef.
2. Divide mixture into a round 8 cm (3 inches) in diameter and keep 1 hour.
3. Heat oil in large frying pan, tilting pan so that entire surface is coated. Fry hamburgers 4 at a time, cooking each side for 5 minutes. Remove and fry remaining hamburgers in the same way.
4. Slit buns horizontally in half and heat in oven. Spread bottom round of each bun with mustard, place one hamburger on it, pour some meat juice from frying pan over it, and top with onion and tomato rings. Put a dollop of mustard on hamburger and cov er with top portion of bun. Prepare the re maining hamburgers the same way.
NEW WORDS
minced пропущенный через мясорубку
sliced нарезанный
a bun булочка
mustard горчица
vegetable, salad oil растительное, оливковое масло
ghee топленое масло
freshly ground свежемолотый
equal одинаковый
to flatten out выравнивать
tilt наклонять
to coat покрывать
to slit разрезать
an oven духовка
a dollop небольшое количество
Предварительный просмотр:
По теме: методические разработки, презентации и конспекты
Статья "Игровые материалы для уроков английского языка"
Статья содержит игровые задания для использования на уроках английского языка в начальной школе при изучении алфавита....
работа с аутентичным газетным материалом на уроках английского языка
С помощью данного материала и разработанных заданий к нему учащиеся познакомятся с новым страноведческим материалом, научатся обсуждать и анализировать вопросы, затронутые в статье, высказывать ...
Материалы к урокам английского языка
Разные уроки английского языка...
Дидактические материалы «Словообразование в английском языке» Гурова О.В. учитель английского языка МБОУ г. Владимира «Лицей №17»
Материалы предназначены для учащихся 5-6 классов общеобразовательных школ и школ углубленным изучением английского языка....
Контрольно-измерительные материалы по грамматике английского языка
Тесты по грамматике английского языка...
Конспект урока по теме "Описательная структура "There is/there are" (имеется, находится, есть (стол диван)/имеются, находятся, есть (столы, диваны))" с вариативным дидактическим материалом на уроке английского языка в 5-ом классе.
Конспект урока по теме "Описательная структура "There is/there are" (имеется, находится, есть (стол диван)/имеются, находятся, есть (столы, диваны))" с вариативным дидактическим материалом на уроке ан...
Методические материалы для учителя английского языка "Современный английский и спорт"
Методические материалы содержат зимствованную лексику по теме спорт....