Практическое занятие по теме "Путешествие в мир русской кухни"
план-конспект по английскому языку

Конспект практического занятия по теме "Путешествие в мир русской кухни" по дисциплине "Иностранный язык в сфере профессиональной коммуникации" предназначен для студентов колледжа, обучающихся по профессии "Повар,кондитер"

Скачать:

ВложениеРазмер
Файл puteshestvie_v_mir_russkoy_kuhni.docx10.96 КБ

Предварительный просмотр:

Практическое занятие по иностранному языку

Раздел 3 Развивающий курс

Тема: «Путешествие в мир русской кухни”.

Тип занятия: практическая работа

Цели урока:

Обучающая: выработать у студентов навыки составления монологических и диалогических высказываний.

Воспитательная: воспитывать волю и настойчивость для достижения конечных результатов; воспитание уважительного отношения к одногрупникам.

Развивающая: развивать навыки построения логической цепи рассуждений; способствовать развитию самостоятельного решения проблем, навыков взаимоконтроля и самоконтроля; развивать грамотную  речь.

Технические средства:

1) компьютер

2) телевизор

Дидактические средства:

1) карточки-задания для проверочной работы.

Использование педагогических технологий:

1. Личностно-ориентированное обучение

3. Технология дифференцированного обучения

4. Здоровьесберегающие технологии

5. Информационно-коммуникационные технологии.

План урока

1. Организационный момент (2 мин).

2. Проверка домашнего задания(10 мин.)

3. Подготовка студентов к активному и сознательному усвоению новых знаний (5 мин).

4. Объяснение нового материала (25 мин).

5. Закрепление нового материала (15 мин.)

5.1. Решение задач на закрепление нового материала (25 мин).

6. Подведение итогов занятия (6 мин).

7. Домашнее задание (2 мин).

Ход урока:

1. Организационный момент (взаимное приветствие, проверка рабочих мест, определение отсутствующих студентов).

2. Проверка домашнего задания.

3. Постановка цели и задач урока. Мотивация учебной деятельности студентов.

4. Актуализация знаний

5. Выполнение практической работы

6.  Обобщение и систематизация знаний. Подготовка к обобщенной деятельности.

7. Применение знаний и умений в новой ситуации Контроль усвоения.

8. Рефлексия (подведение итогов урока).

9. Информация о домашнем задании (инструктаж).

ХОД ПРАКТИЧЕСКОГО ЗАНЯТИЯ

1. Match the words with their definitions.

1 shchee

a) dumpling boiled in broth

2 borsch

b)  thick broth

3 pokhlyobka

с)  pancake

4 bliny

d) fish soup

5 ukha

e)  beet soup

6 pelmeni

f)  cabbage soup

7 okroshka

g)  cold vegetable soup

8 smetana

h) sour-cream

2. Read the sentences and put  True (T) or False (F) in the table.

1 Beef a la Stroganoff is   from Britain.                                                                                                                                                                          2  Cabbage pie is  from Italy.                                                                                                                                                                                                   3  Paellia is  from Spain.                                                                                                                                                                            4 Hamburger  is  from  Russia.                                                                                                                                                                     5 Ukha is from the Netherlands.                                                                                                                                                                                                                                                     6 Studen is  from Denmark.                                                                                                                                                              7 Pudding is  from France.                                                                                                                                                                               8 Mozzarella is a soft cheese  from Italy.                                                                                                                                      9 Tart –tatten is   from France.                                                                                                                                                                      10 Borshch  is  from Russia.    

3 Read the text quickly. Match a paragraph 1-6 with a summary below.(Worksheet)

A  Jellied Dishes                                                                                                                                                                                                                                   B  A typical trait  of Russian character                                                                                                                                                                           C Another specialty of  Russian zastolie  

D Traditional meal

E History of Russian Cuisine                                                                                                                                                                                                                                                                                        

F Traditional Russian desserts

4. Read the article more carefully. Choose the best answer a, b, c

1

The writers believe that Russian cuisine…

a) has always been very bad.  

b) was good only in the 17th century      

c)  has undergone several stages    

2

The writers say that Russian culinary ….    

a) is good because it is so international

b)  is  bad because it  has  so  many calories      

c) one of the most colorful in the world.  

3

The writers  say that the Russian cuisine reached the peak of its evolution…

a)  in the 19 th century                                                                                                                                                                      b) in the 21 st century                                                                                                                                                                                                                      c) in the 16th century

4

The writers say that according to Russian tradition, a meal begins with …  

a)  in the 19 th century                                                                                                                                                                      b) in the 21 st century                                                                                                                                                                                                                      c) in the 16th century

5

 The writes say that the Pelmeni came from. . .    

a)  in the 19 th century                                                                                                                                                                      b) in the 21 st century                                                                                                                                                                                                                      c) in the 16th century

5. Read the conversation and  act  out with your partner, using suitable situations.

A: What do you think about Russian zastolie?                                                                                                                          B: Oh… It’s great!                                                                                                                                                                                A: Have you ever been to the traditional Russian zastolie?                                                                                                                  B:  No, I haven’t. But I’d like to be there so much! And you? Have you ever been there?                                      

A:  Yes, of course! It was fascinating!!!                                                                                                                                                 B: Where were you?                                                                                                                                                                     A: I was on my Russian friend’s birthday party two weeks ago!                                                                                         B: Who were you with?

A: I was there with my …

1 a wedding party

3 an output party

2  a birthday party

4  at your friend’s house

6. Watch the video and  answer the following questions:

1. Where was it taken place?

2. What dishes did they make?

3. What was the head chef’s name?

Homework:

1. Write out new words in your vocabulary.

2. Learn the meaning of the Russian dishes.

3. Make up the conversation and act it out with your partner


  Traditions of Russian Cuisine and zastolie

A  Jellied Dishes          

D Traditional meal

B  A typical trait  of Russian character      

E History of Russian Cuisine          

C Another specialty of  Russian zastolie  

F Traditional Russian desserts

1.  Russian cuisine is one of the most colorful in the world. Every gourmet reminded Russian can’t help remembering borshch  with  smetana (sour-cream), thin pancakes with red caviar,  pirogi, rasstegai and kulebyaka, pickled mushrooms and of course the crispy pickles.  The evolution of Russian cuisine was long and original. It has the best traditions of other peoples. Modern Russian cuisine reached the peak of its evolution a hundred years ago, in the second half of the 19th century. Russian cuisine has undergone several stages.

2 A traditional zastolie in Russia is composed of three dishes. The first – a meat soup with vegetables and grains, second - fish or meat with garnish and the third – a beverage: compote, mors, kissel or juice.

According to Russian tradition, a zastolie begins with the appetizers, for example a variety of salted, fermented and pickled cucumbers, cabbage and mushrooms, also soaked apples and cowberry to be followed by cold dishes. Also popular are soaked cranberry and marinated garlic. The routine feature of any Russian feast is the Olivier salad.  More than a century ago a Frenchman by the name of Olivier kept the Hermitage Restaurant in Moscow. He was the author of this salad.                                                                                                                                                                                                

3 Jellied dishes are very popular in traditional Russian zastolie. Many Russian-cuisine restaurants offer jellied sturgeon, jellied calf’s tongue and a jellied assortment of turkey, ham and ox tongue. Horseradish is a routine dressing for jellied dishes. Studen is the name of a Russian dish made of veal, beef or pork boiled to a soft and tender state. The resulting thick broth is mixed with finely chopped meat and cooled until it jellies. The dish is eaten with horseradish.                                                                                                                                                                        

4 Pancakes (bliny) is a popular hot dish in Russia. They are made of wheat, buckwheat or millet and served with black and red caviar, cream butter, lightly-salted fish and sour cream. Pancakes come not only as appetizers but also as desserts with strawberries, jams or honey.  Many Russian desserts are prepared with fruits and berries, for example, baked apples with vanilla and vodka sauce or apples baked with honey. Also popular are forest berries with whipped cream; homemade curds with berries, fruits, honey and whipped cream; cranberry kissel with ice cream and raspberry liqueur.                                                                                                                                                                        

5 Pelmeni is another specialty of Russian zastolie , which has its history. Under the Mongol yoke pelmeni became established in Siberia and Urals and gradually spread on all the territory of Russia. Nowadays there is a great number of recipes and varieties of them. It is interesting that the whole ceremony of making pelmeni exists in the villages of Siberia. There is a local tradition there that the families gather at the table once or twice a month in winter and spend the whole afternoon to make a vast batch of pelmeni. The women make the dough and chop the meat, the men do the folding. The traditional form is ear-shaped. Then the pelmeni are deep frozen and kept in sacks, bags or buckets in cold pantries.                                                                                                                                                                                              

6 Russian people are very hospitable and generous at the table. They invite everyone who enters their house to eat with them. Bread and sail are symbolic offering at welcome and also a sign of respect from host to guest. The guest is welcome to share the food even if the house has no more to offer than dread and salt. Hospitality is a typical trait of character of a Russian.

1

2

3

4

5

6


По теме: методические разработки, презентации и конспекты

Занятие в подготовительной к школе группе "Русская кухня"

1. Познакомить с блюдами русской национальной кухни.2.Закрепить знания народных пословиц и поговорок.4.Рассказать о традициях и обычаях наших предков....

"Традиции русской кухни"- конспект занятия.

Русские люди, могут гордиться своей кухней, которая несет в себе дух могучего и сильного народа, приносит радость, лечит и укрепляет и тело, и душу....

Практическое занятие "Блюда национальной кухни"

Разработка практического занятия по приготовлению блинов и плова....

Практическое занятие «Уборка кухни»

Цель: Познакомить воспитанников с разнообразием моющих средств используемых при уборке в кухни.Задачи:Образовательные: Научить пользоваться моющими средствами для экономии сил и времени, соблюдая техн...

Практическое занятие «Изготовление вареников с сырой картошкой» (Украинская кухня)

Цель: Организовать подготовку и приготовление вареников с сырой картошкой.Задачи:1. Расширить знания детей о мире профессий и навыках профессионального труда.2. Способствовать профессиональному самооп...

МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ обучающимся по выполнению практических занятий учебного предмета ОУП. 01 «РУССКИЙ ЯЗЫК»

Методические указания предназначены для проведения практических работ   по учебному предмету «Русский язык»  и составлены на основе рабочей программы 2022-2023 учебного года...