Конспект урока в 10 классе
план-конспект урока на тему

Конспект урока в 10 классе. УМК Spotlight  

Скачать:

ВложениеРазмер
Файл one_apple_a_day_keeps_a_doctor_away.pptx2.38 МБ
Файл tell_me_what_you_eat.docx169.58 КБ

Предварительный просмотр:


Подписи к слайдам:

Слайд 2

Tell me what you eat, and I will tell you what you are. Jean Anthelme Brillat-Savarin ( 1755 - 1826, Paris)

Слайд 3

One apple a day keeps a doctor away

Слайд 4

How many cookies could a good cook cook , if a good cook could cook cookies? A good cook could cook as much cookies as a good cook who could cook cookies . How many cans can a cannibal nibble, if a cannibal can nibble cans? As many cans as a cannibal can nibble, if a cannibal can nibble cans.

Слайд 5

Rainbow of Food Cooking methods Rainbow diet Healthy & unthelty food

Слайд 6

FOOD COOKING METHODS PROBLEMS SOLUTIONS UNHEALTHY HEALTHY FRUITS VEGETABLES COLOUR/BODY

Слайд 7

Cooking methods Steamed Boiled Toasted Grilled Fried Roasted Baked Raw Bread, potatoes, fish, meat, rice, vegetables, cake, chicken, eggs, fruit, water, soup , apples , pizza . How do you prefer these food?

Слайд 8

Cooking methods Boiled Toasted Steamed Raw Baked Roasted Fried Grilled

Слайд 9

Dr. Eric Braverman The rainbow diet The Rainbow Diet was founded by Dr. Eric Braverman MD and his wife. R . Braverman studied chemical nature of plants based upon their color. From this research Dr. Braverman and his wife devised a diet based upon the benefits of plants based upon their color

Слайд 10

Rainbow diet by Susan Browerman - Eat more colours - Powerful antioxidants - Green food (broccoli ) - Red/purple food - Combine food/ eat individually Watch Listen

Слайд 11

Look at the food list. How healthy do you think it is and why? Healthy  foods RICH IN Vitamins, minerals, fibre Protein carbohydrates HIGH AMOUNTS FOUND IN Fruit, vegetables Chicken, milk, cheese, yoghurt, meat, fish Eggs, rice, potatoes, cereal Unhealthy  foods Sugar, fat Sweets, biscuits, fizzy drinks, butter, oil, chocolate, crisps, cakes

Слайд 12

Read this list of problems and healthy tips. a) overweight b) underweight c) lack of concentration d) tiredness e) tooth decay f) frequent illness g) indigestion (нарушение пищеварения) h) dry skin eat less & take regular exercise eat three well-balanced meals & three or four snacks per day eat lots of iron-rich foods and have a good breakfast follow a low-carbohydrate diet cut out sugary drinks & snacks eat foods rich in vitamin C avoid spicy foods & eating fast or late at night drink more water & eat more oily fish, nuts & seeds

Слайд 13

HOMEWORK - (SB) p. 88-89 (retelling ) - (WB) 6A



Предварительный просмотр:

«Tell me what you eat and I’ll tell you what you are»/ «Скажи мне, что ты ешь, и я скажу - кто ты»

8.04.2014

Учитель английского языка Свивальнева Е.В.

Класс 10

Цель урока: Развитие иноязычной коммуникативной компетенции учащихся по теме: «Rainbow of food».

Задачи урока:

Воспитательные

- формировать привычки здорового образа жизни

Образовательные

- совершенствование навыка монологической речи –

Развивающие:

- интереса к предмету

Планируемые результаты обучения: монолог  «Правильное питание», составленный на основе изученного текста «Rainbow of food».

Тип урока: изложение нового материала

Оборудование: проектор, компьютер, доска,  учебник Spotlight 10 кл.


Ход урока

Этап урока (40 мин)

Учитель

Ученики

Методы работы

1. Организационный момент (5 мин)

Цель: вызвать интерес к предстоящей деятельности

Задачи:

- тренировать в чтении скороговорок,

- побудить к обсуждению привычек питания, поговорок

Цель: создать условия для эффективной работы на уроке.

  • T: Good afternoon, students. Nice to see you. How are you? (Приветствие)
  • Have had breakfast today? I wonder what have you eaten? How do you think is it healthy food or unhealthy?

  • T: Please look at the screen. You can see words of a French lawyer and politician Anthelme Brillat-Savarin: «Tell me what you eat and I'll tell you what you are». Explain these words, do you agree? Why?

  • Do you know any other proverbs about food? “One apple a day keeps a doctor away”. Do you agree? How many apples do you eat a day?

  • Do you like tongue-twisters? Lel’s read some!

How many cans can a cannibal nibble, if a cannibal can nibble cans?

As many cans as a cannibal can nibble, if a cannibal can nibble cans.

How many cookies could a good cook cook, if a good cook could cook cookies?A good cook could cook as much cookies as a good cook who could cook cookies.

  • T: Pay attention to the next slide.  What can you see? How can you connect two words (rainbow and food)?  What is the theme of our lesson?  The theme of  our lesson is «Rainbow of Food» How do you think, what is it about?

  • Objectives:    
  • Study cooking methods,
  • Rainbow diet
  • Healthy & unhealthy food

Цель:  подготовиться  к продуктивной работе на уроке.

  • Greeting
  • Students discuss what they had for breakfast
  • Students discuss the words of wisdom and discuss healthy eating habits.
  • Students tell their opinion about the proverb “One apple a day keeps a doctor away”

  • Students read the tongue-twisters

  • Students   suggest their answers.

  • Students   make suggestion about the topic and the objectives

Методы обучения (словесный: чтение и  обсуждение пословицы и афоризма);

Методы организации познавательной деятельности  обучающихся: фронтальный.

2. Актуализация знаний и постановка проблемы. (7 мин)

Цель: актуализировать знания обучающихся о еде (вредные/полезные продукты, фрукты/овощи и т.д., исчисляемые, способ приготовления пищи)

Задачи:

 - обобщить и закрепить знания  обучающихся о питании;

- формировать умение работать в группе;

- создать условия для определения «знаю-хочу знать по теме».

Цель: побудить  обучающихся к активной   познавательной деятельности при построении диаграммы и выявить уровень знаний обучающихся о правильном питании.

  • Let’s change opinions about healthy and unhealthy food. Please, fill in the map: remember and write down healthy and unhealthy food, kinds of fruits and vegetable, cooking methods,  some nutrition  problems and their solutions.  Приложение 1
  • Discussing the diagram:

  • What healthy food do you know? What fruits/vegetables do you know?
  • What unhealthy food do you know?
  • Problems/ Solution
  • Cooking methods
  • Colour of the food
  • Teacher: We’ve just made a map. At the end of our lesson we’ll return to it to add new  details. And now it’s time to get more information.

  • Цель для обучающихся – уметь проводить различие между здоровым  и вредным питанием, выделять главные признаки здорового питания.

  • Work in groups . They choose  associations, express their opinions, make clusters.
  • Students present their clusters. They show creativity and explain the main points of their works.

Points to discuss:

- Unhealthy /Healthy food

- Dairy products/Vegetables/Fruit

- Countable/uncountable

- Cooking methods: steamed/…

Формы и методы организации фронтальной  деятельности обучающихся –словесный (беседа, вопросы педагога и ответы учеников);

наглядный (презентация в Power Point).

3. Этап  урока  «Изучение». (20 мин.)

Цель: развивать мышление через чтение информационного текста

Задачи:

- введение и закрепление НЛЕ

- формировать умение работать в группе;

- способствовать налаживанию межличностных отношений  между учениками в группе.

Цель: побудить обучающихся к активности для овладения новыми знаниями.

COOKING METHODS (5 min)

  • Teacher: Let’s read cooking methods Teacher translates any unknown word
  • How do you cook …? № 2 p. 102
  • Match the picture with the word

RAINBOW DIET (10)

  • Teacher:

The Rainbow Diet was founded by Dr. Eric Braverman MD and his wife.

R. Braverman studied chemical nature of plants based upon their color. From this research Dr. Braverman and his wife devised a diet based upon the benefits of colour of plants.

  • Teacher: Watch a video of Susan Braverman and then explain the following points

- More colours

- Powerful antioxidants

- Green food (broccoli )

- Red/purple food

- Combine food/ eat individually

  • Teacher: You can find more information about this diet  on p.102-103 «Spotlight».

Listen to this text and and make notes.

  •  What colour food you should eat if … (№ 4А p 102)
  • Checking the answers 4B

Исследование

MONOLOGUES (5 мин)

Teacher offers different situations for each group.                                                                                      

Students cast roles (a sportsman, a student after exam, a journalist, a student before exam, a designer )   and retell their monologues.

  • The first group represents a sportsman   on the eve of the competition.

The second group represents a student on the eve of the difficult exam.

The third group represents a journalist on the eve of the important interview

….

 

Make up a diet for these people

Цель: Изучение информации о «Радужной диете»

COOKING METHODS (5 min)

  • St. read cooking methods to themselves then explain it in English
  • St. Answer how do they cook rice ….№ 2 p. 102
  • Students match the picture with the word

RAINBOW DIET (10)

  • St. watch a video of Susan Bowerman

St.explain:

 - More colours

- Powerful antioxidants

- Green food (broccoli )

- Red/purple food

- Combine food/ eat individually

  • St. read the task 4B
  • students to listen to the text and make notes.
  • Answer the question 4B

MONOLOGUES

  • Students make up monologues

Наглядный метод,

форма работы групповая, индивидуальная

Рефлексия. (4 мин)

.

Цель для педагога – оценить деятельность обучающихся по конечному результату.

Summarize the information in the map

Цель для обучающихся - самостоятельно делать выводы.

Summarize  the information of the lesson

Методы организации:

словесный: монологические высказывания, наглядный: кластер

Итог (4 мин)

Marks, Home task


        

 COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

COOKING METHOD:

COLOUR:

a sportsman

a student after exam

a journalist

a student before exam

a designer


По теме: методические разработки, презентации и конспекты

Конспект урока 3 класс (Рамзаева)

Цель: формировать понятие «словосочетание» на основе усвоения его существенных признаков....

Конспект урока 9 класс "Спирты"

Конспект урока на тему Спирты используется в 9 классе, в конце третьей четверти. Входит в курс Органической химии....

конспект урока 7 класс биология «Зоология – наука о животных. Животные и окружающая среда»

конспект урока 7 класс биология «Зоология – наука о животных. Животные и окружающая среда»...

Конспект урока 6 класс

Конспект урока по географии " Горы и равнины" ( технология проблемного обучения)...

Конспект урока 6 класс Куб,шар.

Методическая разработка урока математики в 6 классе для обучающихся с умственной отсталостью...